Strikketeknikk


Strikkefasthet og garnalternativer

For at plaggene man strikker skal få riktige mål er det viktig å sjekke strikkefastheten. Og når det gjelder alternative garnkvaliteter er det strikkefastheten man ser etter. Mulighetene er mange! Hvis det står oppgitt strikkefasthet på 24 m på 10 cm er det selvsagt greit å skifte til garn med samme oppgitte strikkefasthet, men strikkefastheten justerer man jo selv ved å bruke tykkere eller tynnere pinner. Da kan du også tilpasse slik at et garn der det er oppgitt 22 m på 10 cm, kan du strikke på større pinner.

Jeg varierer gjerne strikkefastheten etter hva det er jeg strikker, og trenger ikke nødvendigvis følge den strikkefastheten som er oppgitt på garnet. For eksempel så vil jeg gjerne at luer, sokker og votter skal være «tett» strikket og holde form og fasong godt, mens det langt fra er like viktig på for eksempel gensere og kjoler. Der vil man kanskje heller ha strikken løsere slik at den gir bedre fall.

Yndling-strikk

Denne teknikken brukes i både Yndlingen og Gryningen.

Småfletter

Slik fletter du over to masker, uten bruk av hjelpepinne.

Humlesnurr

I denne videoen viser jeg deg hvordan du surrer sammen maskene i teknikken som brukes i blant annet lua «Humlesurr».

Konglestrikk

Her viser jeg deg hvordan du strikker kongeteknikken som brukes i både Konglelua, Konglesjalet og Konglekjolen.

Hvor mange omganger/pinner nedenfor maska på pinnen man skal plukke opp masker vil variere mellom de ulike kongledesignene.

Konglesjal

Her ser du hvordan man øker på konglesjalet. Man øker i sidene ved å dele trådene og legge opp nye masker med kryssopplegg.